Regulamin kategorii

„Kulinarna”

  1. Kulinarna
  2. Sylwia Raniś i Barbara Konieczna
  3. Cel ogólny: rozwijanie indywidualnych zdolności kulinarnych i estetycznych.
  4. Cele szczegółowe: - kształtowanie zdrowego stylu życia,

- integrowanie rodziny podczas wspólnych zajęć kulinarnych,

- usamodzielnianie dzieci podczas wykonywania prostych czynności domowych,

- poznawanie różnorodnych produktów spożywczych.

     5. Warunki i zasady ubiegania się o zdobycie odznaki:

I etap (I konsultacja)

Uczeń wybiera przepis, który zrealizuje w domu (np. upiecze ciasteczka, przygotuje deser itp.). Napisany przepis uczeń przynosi na konsultację.

II etap

Uczeń wykonuje w domu pod opieką rodziców danie wg wybranego przepisu. Uczeń w czasie konsultacji omawia sposób realizacji.

III etap – uczeń przygotowuje plakat

Uczeń omawia z opiekunem pomysł i sposób wykonania plakatu.

Praca powinna być wykonana na pokrytym materiałem lub bibułą styropianie o dowolnych        wymiarach. Powinien się na nim znaleźć wydrukowany lub napisany odręcznie przepis, lista wykorzystanych produktów oraz zdjęcia dokumentując przebieg pracy ucznia. Pracę należy ozdobić dobranymi tematycznie ozdobami. Powinna być ona wykonana estetycznie. Praca powinna być podpisana: imię, nazwisko, klasa, rok.

Przygotowanych dań nie przynosimy do szkoły. Zalecamy ich spożycie w gronie rodzinnym.

  1. Sposoby monitorowania i dokumentowania przebiegu pracy oraz terminy konsultacji.

Potwierdzenie podpisem na liście obecności 3 razy spotkania z opiekunem kategorii. Przedstawienie i omówienie pomysłu na wykonanie pracy, przepisu, itp. Konsultacje będą odbywać się w wyznaczonym terminie przez opiekuna kategorii w miesiącach: grudzień, marzec i kwiecień.

Konsultacje są obowiązkowe.

  1. Termin wykonania zadania oraz sposób jego prezentacji.

Prezentacja prac odbędzie się na wystawie w Dniu Patrona.

Pracę należy oddać opiekunom do 10 maja w miejscu przez nich wyznaczonym.